Sydafrikanske løgplanter.

De fleste kender Montbretia som en god og ind i mellem lettere invasiv haveplante. De færreste ved, at den er fra Sydafrika. Sydafrika er kendt for virkeligt mange arter af løgplanter, der gennem tiden har været elsket i dyrkning. Tænk bare på Amaryllis (den ægte, ikke Hippeastrum - de er fra Sydamerika), Gladiolus, Crinum, Nerine, Eucomis, Cyrtanthus, Clivia, Haemanthus og Agapanthus.  Mange af disse er højt elskede krukke- eller udplantningsplanter, men fra de fleste af disse slægter, findes der sorter og arter, som med en korrekt placering, er fuldt vinterhårdføre i Danmark. Og tør man ikke alligevel, så graver man bare planterne op om efteråret og overvintrer  dem tørt og koldt, hvorefter de udplantes igen næste forår!

Crinum x powelli

Cyrtanthus breviflorus.

Cyrthanthus breviflorus er et alpint medlem af Amaryllis-familien. Mine planter er oprindeligt indsamlet som frø ved Sani Top, et område mellem Sydafrika og Lesotho. Jeg har holdt dem på friland i cirka 10 år, med lufttemperatur et par gange under - 20C. Ingen beskyttelse overhoved, og jeg regner dem som værende fuld vinterhårdføre. Jeg er i gang med at producerer mange nye planter fra egne producerede frø. Jeg har en vision om en 100 stykker samlet!

Eucomis autumnalis.

Eucomis bicolor.

Eucomis comosa?

Eucomis vandermerwei.

Eucomis cv. 'Dark Star'.

Eucomis cv. 'Freckles'.

Eucomis cv. 'Leia'.

Galtonia viridiflora.

Gladiolus crassifolius.

Gladiolus dalenii.

En smuk, stor, vinterhårdfør Gladiolus fra Sydafrika. Jeg har desværre mistet lokaliteten på mine planter, men de er indsamlet som frø i naturen. Som man kan se på billederne er der lidt variation i blomsterne, hvilket skyldes at der er en del forskellige kloner. Jeg dyrker dem langs en sydmur hvor de trives godt, så længe de bliver vandet i tørre perioder. De har stået ude i en del år efterhånden, og jeg regner dem som værende vinterhårdføre.

Gladiolus mortonius.

Gladiolus oppositiflorus salmoneus

Gladiolus papilio.

Gladiolus saundersii.

Kniphofia caulescens.

Kniphofia hirsuta?

Kniphofia linearifolia.

Kniphofia northiae.

Kniphofia cv.' Alcazar'

Nerine bowdenii.

Nerine bowdenii - alba.

Nerine bowdenii - pink hybrid.

Nerine bowdenii wellsii.

Velsagtens nogle af vores mest fantastiske blomster i haven. Oprindeligt indsamlet ved Sani Pass i Sydafrika i omkring 2800 m højde. Dette er højlands versionen af den almindelige Nerine bowdenii, som man kan købe i den almindelige plantehandel. Blomsterstænglerne på underarten wellsii bliver mellem 75 og 85 cm høj, og blomsterne kommer frem i september. Vores planter har stået ude i mange år langs en sydmur uden beskyttelse, og jeg regner dem som værende vinterhårdføre. De skal dog vandes en del om sommeren.