Sarracenia 2018.

2018 vil nok blive husket som et af de varmeste år i Danmark. I alle fald ind til videre, måske vil 2019 blive husket for at være endnu varmere? Og varme er ellers noget som trompetblad er rigtig glade for. Masser af varme, og masser af dejligt, surt regnvand. 

Det helt store problem ved 2018 var bare, at det slet ikke regnede. Allerede i maj var der problemer med at skaffe nok regnvand til mine kødædende planter, og dette blev kun værre. Der er dog kun en ting, som slår dem hurtigere ihjel end mangel på regnvand, og det er udtørring, så af to onder fik de vand fra hanen. Hårdt vand fra undergrunden på Djursland. 

De overlevede alle sammen, men allerede i slutningen af juli, var væksten gået stort set i stå, og på overfladen af jordoverfladen i potterne, lå et hvidt lag af mineraler efterladt af fordampningen. Mine pottesystemer er dog indrettet således, at sphagnum blandingen i potterne kan udvaskes af regnvejr, og et par uger efter at det for alvor begyndte at regne igen, var det hvide lag væk, og de efterårsvoksende hybrider kom stærkt igen med flotte, store blade.

Det lune forår satte hurtigt gang i blomstringen. Særligt den næsten hvide Sarracenia purpurea purpurea f heterophylla var meget smuk i år. Jeg kan bedst lide S. purpurea formerne, mens de endnu ikke er så store. De hører i øvrigt til blandt de planter, der blomstre tidligst. 

Skal man virkeligt nyde planterne i et særligt anlagt bed i haven, er det vigtigt, at de ikke står for tæt. 

Mens de sene former begynder at blomstre, begynder de første blade at vokse frem på alle arter og hybrider. De har endnu ikke udviklet deres farver, men det kommer midt på sommeren. Til gengæld har de en særlig frisk, grøn farve.

Det er naturligvis vigtigt at have en god siddeplads, når man skal se på alle planterne. Hegnet omkring denne del af haven giver god læ for planterne og hjælper med at holde på varmen.

Midt sommer begynder der at komme kraftigere farver frem. Nu sker der virkeligt en hel masse med væksten på planterne. De er sene startere, til gengæld vokser de meget hurtigt fra juni til slutningen af september. Det skete dog ikke helt i år, hvor de som tidligere nævnt gik helt i stå. 

I september og i starten af oktober er der stadigt planter som vokser. De røde farver gløder helt som en følge af koldere nattemperatur. Der er store visne partier nede på midten af bladene. Det er dyr, der rådner! Trompetblad er helt utroligt effektive til at fange insekter. Som regel flere end de kan nå at omsætte.

Sidst på året kan man rigtigt se hvor meget en vækstsæson betyder. På det første billede ses hybridfrø sået i 2018. På billede to planter sået i 2017, og på de fire sidste billeder, er planter sået i 2016. Alle står ude året rundt, uden anden beskyttelse end lidt ekstra sphagnum lagt hen over planterne som værn mod frysetørring.