Begonia rex Cultorum.

Begonia rex er en rhizomdannende  vildart fra det nordlige Indien, der blev indført til dyrkning i vesten i slutningen af 1800 -tallet. Her blev den hurtigt populær inden for det krydsningarbejde, der allerede foregik dengang. Der blev anvendt i første omgang nært beslægtede arter, men siden er krydsningerne endt vidt og bredt, og Begonia rex  Cultorum gruppen dækker rhizom Begonia i et utal af former, former og størrelse. 

Dyrkningen er ikke altid helt let. Jeg dyrker dem i indirekte lys, gerne i uglaserede lerpotter, der heller skal være flade end høje, i en sandblandet bladmuld. De trives godt i stuetemperatur, og vintertemperaturen må gerne være lavere end sommertemperaturen. De går let i dvale ved 10C om vinteren, men der kan være forskel på, hvor svære de er at vække igen. At de her mister en del blade er helt naturligt. 

Man skal tænke på, at de har gener fra mange forskellige typer af Begonia i sig, og det som gælder for dyrkningen af den ene kultivar, kan ikke nødvendigvis overføres til den næste.

De vil gerne have lidt gødning i vækstsæsonen, og det er bedre at holde dem til den tørre side, end at holde dem jævnt fugtige. 

Havde jeg haft den ægte art, havde den været listet under gruppen af kolde arter fra Asien, men denne er ret sjælden i dyrkning i dag. Til gengæld kan man på de følgende billeder nyde, hvor forskellige de kan være i farver og former.

Emerald Giant.


Escargot.


Green Gold.


Joyful.


Martin Johnson.


Pink Champagne.


Silver Lace.


Snowpop.