Begonia fra Asien - de kolde arter.

Min betegnelse "kolde arter" har ingen videnskabelig gang på denne jord. Some tidligere nævnt findes der virkeligt mange forskellige vækstformer hos Begonia slægten, og dette ville da også være den mest almindelige måde at inddele dem på, når vi taler om hjemmesider. En anden måde kunne være at gengive dem i de forskelige sektioner, som forskere har inddelt dem i - d.v.s. efter slægtskab. Jeg har valgt at inddele dem efter geografi, og for de asiatiske arters vedkommende, er de delt yderligere ind efter, om de er tropiske, eller om de tåler det køligt til koldt om vinteren. På denne side finder du en del af mine kølige arter, arter som trives godt i skyggedrivhuse ude sommeren over, efterfulgt af en kold overvintring ved et cifrede temperaturer.

Begonia panchtharensis.

Begonia panchtharensis, med indsamler nummeret  BSWJ2692, er en stor Begonia art på cirka 60 cm, der er indsamlet i Lachung dalen i det nordøstlige Sikkim. De fleste Begonia arters blade er asymmetriske, deraf populærnavnet "Skævblad", men dette er svært at se på denne gruppe af Begonia. De smukke og kraftigt fligede blade produceres i en lind strøm sommeren over, selv ved relativt lave temperaturer, og dette er da også en af de lettest dyrkelige arter i skyggedrivhuset. Bladene minder en del om bladene hos Kæmpebjørneklo ( Heracleum mantegazzianum ), og selv om jeg egentligt ikke bryder mig om danske navne på de enkelte arter, da det hurtigt bliver noget rod, hedder denne Begonia art Bjørneklo-Begonia i daglig tale her i huset. Den skulle være vinterhårdfør ned til cirka minus 8C, men jeg har endnu ikke testet dette. Under alle omstændigheder skal det være en særdeles favorabel plads, den skal have for, at minus 8c er nok til alle vintrer.

Her ses et ungt blad hos Begonia panchtharensis sammenlignet med Kæmpebjørneklo.

Begonia sizemoreae.

En personlig favoritart for mig er denne nære slægtning til den vilde Begonia rex. Begonia sizemoreae blev opdaget d. 6. november 1996 i Ba Vi National Park, c. 80 km vest for Hanoi i cirka 800m højde. Det er en robust art, der fint tåler skyggedrivhuset sommeren over. Den trives ved temperaturer mellem 5 og 30C, og selv ved en vintertemperatur på 10C er den aktiv med blomstring. Ved lave lysmængder er den svagt iriserende, og hybrider med denne art kan ofte arve denne egenskab, hvilket kan se helt fantastisk ud. 

Begonia taliensis.

Begonia taliensis er så smuk som en Begonia kan blive. Dens stærkt fligede blade, med de sølvskinnende områder er sande mesterværker og ikke to blade bliver nogensinde helt ens, som om den gør sig umage hver eneste gang. Jeg kunne godt tænke mig, at den gjorde sig lidt mindre umage og producerede nogle flere blade, men jeg har heller ikke helt mestret at dyrke arten. Mit eksemplar bærer indsamler nummeret  EDHCM042, og er indsamlet et sted i Kina tilbage i 1997. Arten tåler noget frost, men jeg har selvsagt ikke testet den endnu. Skyggedrivhus er fint sommeren over, gerne i en skovbundsblanding. 

Begonia wynn-jonesii.

Der er lidt uenighed om identiteten på denne smukke art, men foreløbigt kalder jeg den Begonia wynn-jonesii. Indsamler nummeret er BWJ8119, og planten stammer fra en indsamling i Kina i år 2000 i den centrale Sichuan provins. Den er indsamlet på vertikale klippesider i skygge. Hos mig står den i en hængende potte i skyggedrivhuset, med bladene ud over kanten på denne. Den visner helt ned om vinteren og er her placeret køligt, men frostfrit.

De navnløse...

Begonia sp. "Wild Swan". BWJ7772 Yunnan. China. Sød, lille knoldbegonia. Lidt sart over for meldug. Kølig overvintring og dyrkning i skyggedrivhus. Sikkert også en glimrende subjekt for terrariedyrkning hvis vinter periode overholdes.

En fabelagtig art fra Nepal. Indsamlet fra en koloni af planter der voksede på vertikale klippeside i dyb skygge. Den er distribueret som Begonia annulata med indsamler nummeret HWJK2424, men navnet synes ikke at passe med beskrivelsen på denne art. Jeg dyrker den i skyggedrivhus. Bladene forsvinder om vinteren. Smuk og særpræget art.

Begonia sp. "Wavy Green". Indsamlet i  Arunachal Pradesh i det nordøstlige Indien. Trives godt ved en temperatur på omkring de 16 - 24C året rundt. Smukke mørkegrønne blade på en relativ lille art. Mine står i et terrarium på nederste hylde i en plantereol i stuen, men den kan tåle lidt frost.

Kølige hybrider.

Begonia cv. "Little Brother Montgomey". Lillebror her er en hybrid skabt af Martin Johnson i slutningen af halvfjerdserne. Den er en søsterplante til "Connee Boswell". Begge er resultatet af en krydsning mellem ((Begonia palmata var. x Begonia palmata) x Begonia diadema)). Det er en krydsning, der danner rhizomer, men alligevel regnes den for, at kunne tåle en del frost. Smuk og robust plante, der trives både som stueplante og i skyggedrivhuset. Min overvintrer ved 5 til 10C i indirekte lys fra et akvarium, hvilket den trives ved.